Shii-take svampe (Lentinula edodes) er en skøn meget smagfuld asiatisk spise-svamp, som er en vigtig ingrediens i såvel det japanske (navn: shiitake), kinesiske (navn: xiānggū), vietnamesiske (nấm hương), koreanske (navn: pyogo) og thailandske køkken (navn: hed hom). I den kommende tid (efteråret 2011), vil vi bringe en række opskrifter hvor shii-take indgår.
Man kan købe den i både frisk og tørret form (de tørrede svampe skal så udblødes i varmt vand).
Man bruger hattene. Stokkene kan være så grove, at de ikke er brugbare.
Man kan dyrke shii-take svampe i sit drivhus, podet på træstammer (helst egetræ). DR2 sendte i 2006 et program om at dyrke shii-take i serien "Frilandshaven". I den forbindelse skrev DR på
"Frilandshavens" hjemmeside:
" Egetræsstamme 1m. lang (gerne nyfældet, skal være fugtig)
Boremaskine m. specielt bor (eller 12 mm bor)
Pipette
Stempel
Mycelium
Voks
Bor ca. 25 huller i egestammen.
Kom mycelium i stemplet og pres det ned i hullerne.
Opvarm voksen til 150 grader, og fyld den smeltede voks i hullerne med pipetten, så der lukkes tæt for myceliumet
Sæt stammen udenfor i et år, et sted hvor der er skygge, så stammen ikke udtørrer.
Efter 1 år lægges stammen i vandbad 1 til 2 dage, jo koldere vandet er, jo langsommere kommer svampene. Temperaturen skal være over 12 grader. Stammen tages op og den pakkes ind i en plastikpresenning el. lign og stilles i skyggen. Efter 4-5 dag er svampene klar til høstning.
Stammerne kan høstes 3-4 gange om året, blot de hviler 5 uger efter høst, før de atter lægges i vandbad. Stammen har en levetid på 3-4 år."
Vi (WnS) har set at man kan købe mycelium
her.
Overordnet kategori: Sushi Ingredienser