shiitake-svampe_lilleShii-take svampe (Lentinula edodes) er en skøn meget smagfuld asiatisk spise-svamp, som er en vigtig ingrediens i såvel det japanske (navn: shiitake), kinesiske (navn: xiānggū), vietnamesiske (nấm hương), koreanske (navn: pyogo) og thailandske køkken (navn: hed hom). I den kommende tid (efteråret 2011), vil vi bringe en række opskrifter hvor shii-take indgår.

 


Man kan købe den i både frisk og tørret form (de tørrede svampe skal så udblødes i varmt vand).
Man bruger hattene. Stokkene kan være så grove, at de ikke er brugbare.
 
 
Man kan dyrke shii-take svampe i sit drivhus, podet på træstammer (helst egetræ). DR2 sendte i 2006 et program om at dyrke shii-take i serien "Frilandshaven". I den forbindelse skrev DR på "Frilandshavens" hjemmeside:
 
 
" Egetræsstamme 1m. lang (gerne nyfældet, skal være fugtig)
Boremaskine m. specielt bor (eller 12 mm bor)
Pipette
Stempel
Mycelium
Voks
 
 
Bor ca. 25 huller i egestammen.
 
 
Kom mycelium i stemplet og pres det ned i hullerne.
 
 
Opvarm voksen til 150 grader, og fyld den smeltede voks i hullerne med pipetten, så der lukkes tæt for myceliumet
 
Sæt stammen udenfor i et år, et sted hvor der er skygge, så stammen ikke udtørrer.

Efter 1 år lægges stammen i vandbad 1 til 2 dage, jo koldere vandet er, jo langsommere kommer svampene. Temperaturen skal være over 12 grader. Stammen tages op og den pakkes ind i en plastikpresenning el. lign og stilles i skyggen. Efter 4-5 dag er svampene klar til høstning.
 
Stammerne kan høstes 3-4 gange om året, blot de hviler 5 uger efter høst, før de atter lægges i vandbad. Stammen har en levetid på 3-4 år."
 
Vi (WnS) har set at man kan købe mycelium her.
 
 
 
 
 
Er du yderligere interesseret, kan du læse en mere uddybende dyrkningsvejledninger her.
Overordnet kategori: Sushi Ingredienser

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Wasabi muligheder i Danmark

Efterspørgslen efter ”den ægte vare” er stigende overalt i verden. I Japan overstiger efterspørgslen efter frisk wasabi samt wasabi-produkter udbuddet.

Læs mere...

Hvad er ægte wasabiWasabi er en flerårig plante. Planten hører til kålfamilien Brassicaceae/Cruciferae. Slægten Wasabia består af to arter, hvoraf Wasabia japonica er kultiveret.

Læs mere...

Om wasabiDer bliver efterhånden spist massevis af sushi i Danmark. De små dekorative retter med ris, fisk, tang eller kød er støt og roligt ved at erobre en plads i danskernes madglade hjerter.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!