I Japan er soja sauce et must i enhver husholdning. Det er en forudsætning for, at der kan laves mad. Man siger, at der i Japan findes omkring 1.600 virksomheder, som producerer soja sauce. Det siger noget om, at japanerne tager deres soja sauce ret alvorligt! Jeg har læst på en side, at soja sauce er sådan noget, som nye japanske par lige må have diskuteret igennem - og evt. have indgået et kompromis om – hvis de altså kommer fra hver deres område af Japan.
Så vidt håber wns ikke, at det kommer for vores besøgende.
Men, hvad skal man gå efter, når man skal købe soja sauce til sin sushi?
I supermarkedet findes der måske flere forskellige slags. Det gør der i hvert fald i en velassorteret forretning, for soja og soja er IKKE det samme.
Køb japansk soja sauce til sushi
Derfor har wasabi-n-sushi.dk lavet denne lille soja sauce-guide til dig. Bemærk: Guiden handler udelukkende om japansk soja sauce eller shoyu, som det hedder på japansk. Og det er ikke fordi, at de andre asiatiske lande ikke laver soja sauce – her i blandt også god soja sauce. Det gør de alle sammen. Men, der er det ved det, at sushi er mad med en ”sart” smag, som nemt kan blive helt og aldeles overdøvet af meget kraftige eller meget salte soja sauce. Det er en skam.
Soja sauce skal ikke overdøve sushi
Soja sauce er noget af en videnskab. Ganske vist består den kun af nogle få ingredienser (sojabønner, hvede, koji og salt), men det gør vin jo f.eks. også og alle ved, hvor forskelligt vine kan falde ud. Nogle soja sauce er meget mere salte end andet, og nogle soja sauce har en meget mere kraftig smag end andet. Når det drejer sig om sushi og sashimi gælder det om, at soja saucen ikke totalt overdøver alle andre smags-elementer. Derfor skal soja saucen ikke være for salt, og så skal det heller ikke være en alt for kraftigt smagende type.
Sojasauce af god kvalitet er resultat af en gærings-proces, og den kan godt tage lang tid (op til to år). Det gør god soja sauce til et ret dyrt produkt.
Ægte soja sauce koster, fordi ….
Jamen, hvorfor kan jeg så finde soja sauce til 30 kr. for en pæn stor flaske, tænker du måske. Det hænger sammen med, at man – ligesom med så mange andre produkter – har fundet ud af at lave ”kunstig” soja. Man lyngærer soja saucen, tilsætter noget karamelfarve og vupti: Har man et produkt, som man kan sælge som soja sauce.
Japanske soja sauce typer
Der findes flere forskellige japanske soja sauce. De tre typer, som jeg ved findes i Danmark er:
Koikuchi (betyder "stærk smag")
Denne soja souce har sin oprindelse i Kanto regionen, men den er efterhånden så populær over hele Japan, at over 80% af den soja, der bliver solgt på det japanske hjemmemarked koikuchi. Det bliver fremstillet af nogenlunde lige mængder af sojabønner og hvede.
Usukuchi ( "mild smag")
Denne soja sauce er både mere salt og lysere i farven end koikuchi. Den lysere farve skyldes tilsætning af amazake, som er en traditionel, sød drik med et lavt alkoholindhold, som bliver fremstillet af gæret ris.
Tamari
Tamari er mørkere i udseende og har en mere fyldig smag end koikuchi. Den indeholder kun lidt eller ingen hvede.
WnS på soja sauce indkøb
Det er naturligvis altid en smagssag, hvilken soja sauce man skal bruge til sushi. Personligt vil jeg – som jeg skrev i indledningen - foretrække en soja, som ikke er alt for salt.
De enkelte soja-producenter har altid flere typer af soja i deres program. Her i blandt kan man næsten altid finde en type, der hedder ”less salt” eller ” ”. Det er soja sauce, der er produceret som de ”almindelige” typer med den tilføjelse, at saltindholdet til sidst er blevet nedbragt. Hvis man vil spare ekstra meget på saltet, er løsningen her.
I Danmark er der efterhånden mange mærker. De mest kendte er nok Kikkoman, Yamasa. Økologiske Clearspring er også ved at være med.