Wasabi er en flerårig plante. Planten hører til kålfamilien Brassicaceae/Cruciferae. Slægten Wasabia består af to arter, hvoraf Wasabia japonica er kultiveret.
Der findes forskellige sorter. 18-20 sorter er almindeligt dyrket i Japan. Én af de mest populære er sorten Daruma. Wasabi kaldes også for Japansk Peberrod. Alle dele af planten kan bruges i madlavningen, herunder blade og stilke. Men det er rodstænglen - rhizomet - det er langt den mest eftertragtede del af planten. Wasabiens har klynger af store og langstilkede, hjerteformede blade og hvide blomster.
Wasabiens historie
Japansk medicinsk litteratur nævner wasabien så tidligt som i det 10. århundrede. Wasabien har været genstand for mange moderne videnskabelige undersøgelser. Man hæfter sig især ved at der i wasabien findes stoffer som har antibakterielle og svampedræbende egenskaber. Hertil kommer, at wasabien i høj grad er i forskernes positive søgelys , når det drejer sig om naturlig beskyttelse mod kræft.
Wasabi i naturen
Wasabi vokser vildt i Japan. Den vokser i kølige og disede bjergdale med vandløb, hvis bund består af sten, grus, sand og jord. Wasabien gror i skyggen af træer eller buske. Planten trives i og ved siderne af vandløbet – altså i vand eller i gennemvædet men samtidig godt drænet underlag. Planten vokser sig omkring 60 centimeter høj og har en tyk delvis underjordisk rod-stængel (rhizomet).