En af de mest populære maki ruller er California Roll. California Roll er næsten altid lavet som inside-out. Fyldet er krabbekød eller - oftere surimi (immiteret krabbekød, se note *1), agurk og avocado. Ydersiden af rullen er næsten altid rullet i enten tobiko (flyvefisk rogn) eller (ristede) sesam frø.
California roll er en "western style sushi". Den blev populær i USA, fordi den ikke indeholdt rå fisk
og desuden er en inside-out maki / uramaki (altså en sushi hvor risen er på ydersiden af rullen). Det betyder, at tangpladen (nori) bliver skjult, og det var hele fidusen, for det var ikke helt ligetil at få amerikanerne til at synes, at det var en god ide at spise tang. Sagt med andre ord: California Rolls er en sushi, der er tilpasset den vestlige smag (som den var i 60´erne og 70´erne).
California Roll tilskrives sushikokken Ichiro Mashita, som arbejdede på restauranten Tokyo Kaikan. Han fandt i begyndelsen af 1970´erne ud af, at man kunne bruge avokado i stedet for rå tun. California Roll har en stor del af æren for, at sushi er blevet så populær i USA og dermed i resten af den vestlige verden. Udfra Calfornia Roll er der udviklet et hav af andre "vestlige" sushi-ruller.
*1 Andre navne er surimi, surimi nobs, crabsticks, krabbestænger. Immiteret krabbekød kan købes både som frostvare og som "fersk" vare, som ligger i en lage. Der er tale om om kød fra forskellige torske-arter som er blandet op med vand, stivelse og protein, hvorefter det er presset i form og tilsat rød farve på overfladen. Jeg har købt immiteret krabbekød i Kvickly, Fakta, Super Best og hos asiatiske supermarkeder. Når man bruger surimi er det vigtigt, at man "vrider" kødet, da det har et meget højt vandindhold. Man kan trykke på kødet med fingrene og på den måde massere vandet ud. Samtidig med får man dannet nogle lange strimler som passer fint i størrelsen.
I Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.
Hvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi
Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S Pris: 299,00 kr.
Nori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag.