Saké er en gæret drik ligesom øl og vin. Selve produktionsmetoden og ingredienserne får én til at tænke i retning af øl, for både øl og saké brygges på korn: Saké på ris, øl på byg, hvede eller rug. Lidt anderledes er det så, når man skal smage på saké.
Så er vin måske mere oplagt at sammenligne med, for Saké er nemlig ikke kulsyreholdig.
Saké holder generelt mellem 15% og 17% alkohol. Der produceres billig saké og der produceres meget dyre saké, akkurat som tilfældet er med øl og vin. Rigtig mange ikke-japanere har haft én og kun én oplevelse med Saké – og det var alt rigeligt! Den billigste masseproducerede saké hedder fuutsu-shu. Den serveres varm. På den måde får man den til at glide ned.
Saké brygges som sagt på ris, men det er ris af en anden type end spiseris.
Der er omkring 65 sorter af ris, der er udpeget som saké-ris. Nogle er mere værdsatte end andre, og ligesom det gælder i vindyrkning, er der rissorter som ”passer sammen” med bestemte regioner. Nogle berømte sorter er Yamada Nishiki, Gohyaku Mangoku og Omachi.
Det tager 1-2 måneder at brygge saké, og brygget får normalt lov til at modne i cirka seks måneder før det sendes ud på markedet - nogle gange længere.
Det er flere faktorer som er med til at afgøre en sakés kvalitet.
- Ris sort og kvalitet
- Polering. Den næste faktor er, hvor meget risen er blevet poleret/slebet. Den ydre del af riskornet fjernes. Noget saké af højeste kvalitet er brygget på ris, hvor kun den inderste 35% af riskornene er, hvilket betyder, at 65% af den oprindelige ris kerne er blevet sorteret fra! Begrundelsen er, at protein og fedtsyrer i riskornet fjernes så kun det inderste lag af kornet bliver tilbage
- Vand, gær og Koji (koji er helt kort fortalt dampet ris påført en skimmelsvamp, som har meget stor betydning for saké-brygningen.)
- Brygprocessen.
- Længde af gæringen
Men, det fører for vidt at gå ind i selve bryg-processen. Her på Wasabi´n´Sushi begynder interessen for saké først og fremmest dér, hvor man vil have en flaske saké med hjem eller drikke saké på en restaurant.
Læs om Typer af saké.