sakebrygSaké er en gæret drik ligesom øl og vin. Selve produktionsmetoden og ingredienserne får én til at tænke i retning af øl, for både øl og saké brygges på korn: Saké på ris, øl på byg, hvede eller rug. Lidt anderledes er det så, når man skal smage på saké.

Så er vin måske mere oplagt at sammenligne med, for Saké er nemlig ikke kulsyreholdig.
Saké holder generelt mellem 15% og 17% alkohol. Der produceres billig saké og der produceres meget dyre saké, akkurat som tilfældet er med øl og vin. Rigtig mange ikke-japanere har haft én og kun én oplevelse med Saké – og det var alt rigeligt! Den billigste masseproducerede saké hedder fuutsu-shu. Den serveres varm. På den måde får man den til at glide ned.
Saké brygges som sagt på ris, men det er ris af en anden type end spiseris.
Der er omkring 65 sorter af ris, der er udpeget som saké-ris. Nogle er mere værdsatte end andre, og ligesom det gælder i vindyrkning, er der rissorter som ”passer sammen” med bestemte regioner. Nogle berømte sorter er Yamada Nishiki, Gohyaku Mangoku og Omachi.
Det tager 1-2 måneder at brygge saké, og brygget får normalt lov til at modne i cirka seks måneder før det sendes ud på markedet - nogle gange længere.

Det er flere faktorer som er med til at afgøre en sakés kvalitet.

 

  1. Ris sort og kvalitet
  2. Polering. Den næste faktor er, hvor meget risen er blevet poleret/slebet. Den ydre del af riskornet fjernes. Noget saké af højeste kvalitet er brygget på ris, hvor kun den inderste 35% af riskornene er, hvilket betyder, at 65% af den oprindelige ris kerne er blevet sorteret fra! Begrundelsen er, at protein og fedtsyrer i riskornet fjernes så kun det inderste lag af kornet bliver tilbage
  3. Vand, gær og Koji (koji er helt kort fortalt dampet ris påført en skimmelsvamp, som har meget stor betydning for saké-brygningen.)
  4. Brygprocessen.
  5. Længde af gæringen

Men, det fører for vidt at gå ind i selve bryg-processen. Her på Wasabi´n´Sushi begynder interessen for saké først og fremmest dér, hvor man vil have en flaske saké med hjem eller drikke saké på en restaurant.
Læs om Typer af saké.

Overordnet kategori: Sushi drikkevarer

nigirisushiNigiri sushi er populær sushi-type. "Nigiri" betyder knytnæve - altså er en nigiri en lille håndfuld ris.

Læs mere...

Hosomaki-rMaki sushi findes i forskellige varianter. Størrelsen kan variere. Den mest almindelige form er hosomaki.

Læs mere...

sushifutumaki_rTykkere Maki kaldes futomaki. Futomaki kan være fire centimeter i diameter eller mere.

Læs mere...

YanagiI Japan er knivsmede-håndværket en kunstart. Der findes flere forskellige typer af knive, der anvendes til at lave sushi med. Hver af knivene er udformet på en måde, der gør dem særligt egnede til en bestemt type skæring. Der er ligefrem knive, som er skabt til enkelte fiskearter.

Læs mere...

spisesushiHvis du nu har lagt en masse arbejde i at forberede sushi, eller hvis du spiser sushi på restaurant hvor kokken har lagt al sin faglige kunnen i præsentere sine gæster for sushi af høj kvalitet, er det en rigtig god ide at følge nogle få råd om, hvordan man spiser sushi

Læs mere...

Sushibog på dansk Der er ingen tvivl om, at Danmarks Sushi-BOG er Ole G. Mouritsens ”Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed ” fra 2006 ! Ole G. Mouritsen
Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed

Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
Pris: 299,00 kr.

Læs mere...

Læs om Sushi ingredienser

sushiris_rAt få lavet gode sushi ris kræver noget omhyggelighed.

Risene skal nemlig være (meget) klistrede. Ellers vil man ikke være i stand til at lave Nigiri Sushi).

Men samtidig må risene ikke blive for bløde. Man skal jo ikke lave risengrød – men sushi.

Læs mere...

nori-rNori – tang – er én af de faste ingredienser i flere slags sushi. Nori kan købes enten i rå eller ristet form. Hvis man køber det i rå form, skal det ristes inden brug. Nori er sprødt og har en salt smag. 

Læs mere...

ginger-rMan vil altid få serveret gari som tilbehør til sushi.

Gari er syltede skiver af ingefær, der er skåret meget tyndt.

Læs mere...

Søg - Wasabi og Sushi

Se.. Web-TV!